Deurkrukken (deurklinken)

deurkruk klassiek brons antiek met zwart porselein

Klassieke Deurkrukken en deurklinken


In de webwinkel van Interieurbeslag.be is een ruim assortiment aan deurkrukken te vinden. De klassieke deurkrukken worden gemaakt van oorspronkelijke materialen zonder het fabrieksmatige massa gevoel. Net zoals bij de rest van het deurbeslag ligt ook qua deurkrukken de nadruk op klassieke modellen. In verschillende stijlen hebben we deurkrukken in zowel gegoten brons als in gietijzer. De afwerkingen/kleuren zijn o.a. in brons antiek, roestkleur, zwart gelakt, mat nikkel, nikkel en tinkleur. Daarnaast zijn er enkele modellen in hout uitgevoerd welke vroeger onder andere gebruikt werden voor het afsluiten van een bedstee.

Deurkrukken


Bijna alle modellen zijn opnieuw gegoten in gietmallen die gemaakt zijn met origineel oude, antieke deurklinken. Sommige deurklinken zijn minimaal aangepast om te kunnen voldoen aan de huidige eisen. Hierbij is het authentieke karakter uiteraard niet verloren gegaan.


Chemin de fer deurkrukken (deurklinken) met een oorsprong rond ca. 1900

Chemin de Fer deurkrukken


De term 'Chemin de Fer', letterlijk vertaald 'pad van ijzer', komt van het Franse spoorwegennet. Het model deurkruk zoals afgebeeld werd aan het einde van de negentiende eeuw gebruikt in de Franse treinstellen.

Het model werd oorspronkelijk gemaakt van brons of messing en is nu ook te krijgen in gietijzer en roestvast staal.



Bauhaus deurkruk / deurklink: een ontwerp van de architect Walter Gropius rond 1923

Bauhaus deurklinken - Walter Gropius


Het bekende Buahaus ontwerp van walter gropius is ontworpen in ca. 1923. Het model wat te vinden is in de webwinkel is qua vormgeving een replica van het originele model in tegenstelling tot de vele modellen die vooral lijken op het originele model. Er is wel een tweede maat gemaakt naar aanleiding van het origineel en is de bauhaus deurklink ook te krijgen met een handvat gemaakt van Bakeliet.

Bauhaus deurklink / deurkruk ferdinand kramer 1925

Ferdinand Kramer deurkrukken


Uit dezelfde periode (1925) komt het eenvoudig vormgegeven ontwerp van de Frankfurtse architect Ferdinand Kramer. Hoewel Ferdinand Kramer zelf niet meer verbonden was aan Bauhaus, is de eenvoudige vormgeving wel terug te voeren naar de vormgeving die we ook terug zien binnen het Bauhaus. Het model is minimaal aangepast om te voldoen aan de huidige eisen.



deurkruk in het ton model met zwart ebbenhout wat in de jaren 30 en jaren 20 veel als deurklink werd toegepast

Ton Model deurkrukken - Jaren 30


Een veel gebruikt model in de jaren dertig is het nu genaamde 'ton model'. Er zijn veel verschillende modellen gemaakt in de jaren dertig en er zijn dan ook nu nog veel verschillende modellen op de markt van het interieurbeslag. De modellen hebben allemaal een tonvormig handvat (meestal gemaakt van zwart hout) met een conisch einddopje. Naast 'ton-model' deurkrukken kunt u ook raamuitzetters, raamboompjes en grepen vinden in de webwinkel.

philips deurkruk / deurklink bakeliet jaren 50

Philips - Bakeliete deurkrukken


Ruim na de uitvinding van fenolhars, voornamelijk bekend onder de merknaam Bakeliet, werden in de jaren vijftig enkele bekende deurklinken gemaakt in hetzelfde materiaal. Philips was destijds producent van de meest bekende en meest geproduceerde Bakelieten (Philite) modellen deurklinken in Nederland. Een model in zwart Bakeliet is als replica te vinden in de webwinkel. Daarnaast is er ook een bijpassende WC sluiting en zijn er enkele bijpassende sleutelplaatjes te bestellen.

klassieke schuifdeurgreep roest
Schuifdeuren

Ook voor schuifdeuren hebben we klassieke grepen. Verder hebben we ophangsystemen voor schuifdeuren binnen ons assortiment. Omdat dit een complex en moeilijk online te bestellen product is, kunt u hier het beste contact over opnemen.

In Nederland werden vanaf ongeveer midden achtiende eeuw (minimaal jaren dertig) al schuifdeuren toegepast en vanaf de negentiende eeuw kwam dit steeds meer voor binnen het interieur. Maar al veel eerder was er sprake van dit alternatief voor "gewone" deuren. In reisverslagen uit de zeventiende eeuw is al terug te vinden dat er in Japan schuifdeuren waren gezien en rond het jaar 1700 kwamen ze al voor in Frankrijk.

Koop deurkrukken op Interieurbeslag.be