Hoe monteer je een klassieke raamuitzetter op een draairaam?

jaren dertig raamuitzetterHet monteren van een klassieke raamuitzetter kan op de volgende manier:

Er vanuit gaande dat de huidige raamuitzetter reeds gedemonteerd is, kunt u de nieuwe raamuitzetter tegen het raam op de onderdorpel of vensterbank leggen om de positite te bepalen. In sommige gevallen komen de oude gaatjes overeen met de nieuwe uitzetter. In dat geval kunt u normaal gesproken de nieuwe, klassieke raamuitzetter op dezelfde manier weer monteren. Mocht dit niet het geval zijn (wat in de meeste gevallen zo zal zijn), dan kunt u met de volgende omschrijving de uitzetter monteren. Bij het bepalen van de positie zijn de volgende punten van belang:

  • Hoe dichter de raamuitzetter op het raam bij de scharnieren wordt gemonteerd, hoe verder het raam open gezet kan worden. De kracht op de raamuitzetter wordt hierdoor wel groter en de stappen bij het open zetten zijn dan ook groter.
  • Met het scharnierpunt van de raamuitzetter aan de zijde van de scharnieren kan de raamuitzetter ook verder uitgezet worden en dit is de meest gebruikte positie. Indien het raam niet te ver open moet kunnen staan, dan kan de raamuitzetter ook met het scharnierpunt van de scharnieren vandaan gemonteerd worden.
  • Estetisch is het minder fraai om de raamuitzetter te ver van de scharnieren af te zetten (niet voorbij de helft van het raam met de helft van de raamuitzetter).

Als de positie van de raamuitzetter is bepaald, dan kan de uitzetter op het raam geschroefd worden. Het is belangrijk om de gaatjes voor te boren (zeker bij een messing raamuitzetter waarbij de schroefjes ook van messing zijn gemaakt). Hoe harder het hout, hoe belangrijker het goed voorboren is.

De raamuitzetter zou nu goed gemonteerd moeten zijn en soepel over de pinnetjes moeten kunnen bewegen. Indien u toch een probleem tegen komt bij de montage, dan horen we dat uiteraard graag.