Roest is een natuurlijke, stoere kleur met karakter

Duim omhoog van een roestig scharnierRoest is een natuurlijke, stoere kleur met karakter voor een landelijk of industrieel interieur. De kleur heeft een warme en stoere uitstraling en bestaat uiteraard al zo lang als het bestaan van ijzer. Elk ijzerhoudend materiaal dat geen beschermende laag heeft (natuurlijk of chemisch), krijgt door oxidatie de corrosie laag roest. Hoewel in dit in veel gevallen een onwenselijk proces is, is het bij de toepassing van de kleur roest in het interieur juist de bedoeling. Met veel zorg worden de roestkleurige producten afgewerkt met een natuurlijke roest laag. Deze laag wordt vervolgens voorzien van een coating om te zorgen dat deze niet afgeeft bij toepassing binnen het interieur. De roodbruine laag kan, afhankelijk van de onderlaag, het proces en de afwerking, verschillende structuren en kleuren hebben. Door de warme, roodbruine kleur en het unieke oppervlak kan het roestkleurige interieurbeslag toegepast worden in bijna elke stijl en in bijna elk interieur.

Roest als kleur in een landelijk interieur

Greep roest kleur landelijkBij een landelijk interieur wordt al van oudsher gietijzer toegepast wat in de loop der tijd een mooie, warme roestkleur krijgt. Zeker bij stalbeslag zie je op oude boerderijen vaak verweerde knoppen en stalsluitingen die hetzelfde uiterlijk hebben als het stalbeslag op onze site. Op plekken waar roestvorming buiten geen probleem is, ontstaat op het gietijzer langzaam een steeds mooiere kleur roest. Een mooi voorbeeld is de 'duim omhoog' of 'thumbs up' antieke duim van een scharnier. Deze duim heeft ruim honderd jaar dienst gedaan en heeft een mooi karaktervol oppervlak. Dit is een mooi voorbeeld hoe lang een ijzer product onbeschermd en in roest omhuld kan blijven functioneren.

Naast de landelijke toepassing kan de afwerking roest ook perfect gebruikt worden in een industrieel interieur. De stoere roestkleur kan goed gecombineerd worden met ruw, vergrijsd hout of op bijvoorbeeld staal. In principe past roest goed bij nagenoeg elke kleur. De kleuren donker bruin en groen zijn wellicht minder gelukkige combinaties met de natuurlijke roestlaag.

In een modern interieur kan bijvoorbeeld op witte frontjes van een keuken een stoere, moderne stijl neergezet worden. Op klassieke meubelen worden al eeuwen ijzeren producten gebruikt waarbij een natuurlijke roestkleur een logisch gevolg zou kunnen zijn.

Toepassing van roest binnen en buiten

Roest rooster met klassiek patroonZoals eerder al vermeld, heeft de oxidatie laag een coating voor binnen en is minder geschikt voor vochtige ruimtes. Hierdoor heeft de ruwe laag een gladder oppervlak en geeft deze niet meer af. Mocht de afwerklaag toch iets schraler worden, dan kan er relatief éénvoudig een nieuwe transparante coating overheen gezet worden. Dit kan ook met een standaard transparante lak. Bij buitengebruik is het onvermijdelijk dat de producten verder roesten en ook in een vochtige omgeving is de kans groter op verdere roestvorming. Op korte termijn hoeft dit functioneel geen probleem te zijn. Een goed voorbeeld is de 'duim omhoog' duim van het scharnier op de foto. Wel kunnen er, zeker indien er regen of vocht langs kan lopen, roestdruppels en strepen ontstaan onder het product. Als het onderliggende materiaal hier niet voor geschikt is door textuur of kleur, dan raden we het gebruik van roestkleurige producten af.